top of page
cykel_promenad (1).jpg

Strög, stråk och leder

UPPLEV VARBERG TILL FOTS OCH CYKEL

Intrycken blir på något sätt starkare när du känner hur sulor formar sig efter underlaget, när vinden känns i ansiktet. Dofterna. Ljuden. Ett något långsammare tempo ger dig tid. Med foppatoffelavstånd till centrum hamnar du mer eller mindre alltid på Strandpromenaden. Den är klassisk. Med cykel tar du dig lätt ut på Getterön eller till Läjet. Och även om du tar dig till Åkulla med bil, använder du med fördel apostlahästarna väl där.

Varberg på två hjul

HYR CYKEL

Vi har vanliga cyklar som drivs av hederlig pedalkraft och elcyklar där du förutom att trampa som du alltid gjort får bra hjälp av batteri för längre utflykter.  Alla har cykelkorg, och hjälm ingår om man inte har egen. Barnstol finns i begränsat antal.


Du kan boka cykel i förväg via mejl eller telefon. Hämtas och lämnas i reception vintertid, och vid minigolf sommartid.

Cykel kan hyras året runt

2024

TID OCH PRIS

150.- /halvdag 250.- /heldag

600.- /tre dagar

Barncykel

100.- /halvdag 200.- /heldag

550.- /tre dagar


Elcykel

375.- /heldag

845.- /tre dagar

MTB

275.- /halvdag

350 /heldag

cykla i varberg (1).jpg
varberg.jpg

Navigation

UNDSÄTTNING I OKÄND TERRÄNG

Det skall mycket till för att du skall gå vilse. Så länge du har ungefärlig koll på åt vilket håll havet ligger hittar du tillbaka. Hur långt är lagom? Det är olika. Gå eller cykla? En smaksak. En del nöjer sig med en kort vända till Albert och Frida medan andra söker heldagsäventyr och gärna har ett par mil i benen framåt läggdags. Landskapet närmast kusten är förhållandevis flackt, Hästhagabergens högsta punkt är knappt 40 meter. Ger man sig däremot på "fem toppar" får man en rejäl utmaning och ingenting vi rekommenderar till nyopererade. Det kan vara svårt att välja, men vi kommer till undsättning - här är några givna utflyktsmål och personliga favoriter.

Subbe Fyr
2,5 km
subbeFyr (1).jpg

En härlig promenad till Subbe fyr. På vägen passerar ni Albert och Frida, de två karakteristiska vattentornen. 

Hästhagabergen 
3,5 km
Hasthagabergen (1).jpg

En tur över Hästhagabergen bjuder på en makalös utsikt över Kattegatt, Getterön och Subbe. Ta med badkläder - vägen hem går via Ankaret och Djupa dräkt.

mtb_varberg_breared.jpg
Varbergs Fästning
6,5 km
varbergFastning_Centrum.jpg

En något längre promenad som tar dig både till Varbergs torg, Societetsparken och Fästningen.

vandraiAkulla.jpg

Vandra i Åkulla

HALLANDS FANTASTISKA BOKSKOGAR

Ett femtio kvadratkilometer stort naturområde just i brytningen mellan det öppna kustlandskapet och inlandets skogar. Massor av naturstigar och vandringsleder. Vandra längs den medeltida Via Regia. Stanna en stund vid Bocksten Mosse och fundera på vad som egentligen hände där. Vik av och in på Hallandsleden och ta dig upp till Hiaklittens fantastiska utsikt. En kort stund eller från morgon till kväll är upp till dig, men vi föreslår att ni åtminstone ger er själva en halvdag - Åkullas bokskogar är svåra att lämna.

akulla_vandra.jpg
Pingvinen 
11,4 km
pingvinen.jpg

Vår "barnsligaste" utflykt förbi Håsten skatepark och lekplats, Pingvinen och Spööökitetsparken. Och en ankdamm.

varberg_fastning_cykel.jpg
Läjet och Johnsons Gård
18,9 km
Lajet_JohnsonsGard.jpg

En bedårande tur utmed havet till Läjet och Joels Brygga. Hem igen via Johnsons Gård, Spiseriet och Sikta Stenugnsbageri.

Åkulla och tillbaka
55,8 km
Akulla.jpg

En heldag i cykelsadeln som tar dig förbi Öströö Fårfarm, genom Åkulla och till världsarvet Radiostationen i Grimeton och tillbaks. 

Monochrome Texture

MTB

BREAREDSSLINGAN

I Brearedskogen en bredsladd bort, "upp för backen" i stort sett, hittar du riktigt bra mtb-spår.  Från enklare utmaningar till rejält svåra. Brearedsslingan är Varbergs MTBs hemmabana, men öppen för vem som helst. Alla är välkomna - ta med cykeln!

brearedsslingan_mtb_apelviken.jpg

Kattegattleden

ÅRETS CYKELLED I EUROPA 2018

Visste du att Årets cykelled i Europa 2018 går igenom Apelviken? Mellan Göteborg och Helsingborg, eller tvärtom, tar Kattegattleden vägen utmed stranden, passerar Apelviken Livs, rundar Solviken och fortsätter förbi våra Comfortlägenheter utmed strandpromenaden och vidare mot Varbergs Fästning. Cyklar du hela vägen får du en makalös resa utmed havet, 390 km lång, med massor av fantastiska platser att stanna på; Höganäs, Mölle, Glommen, Åsa. Över öppna strandängar, genom små kustsamhällen och massor av historia. Kattegattleden är uppdelad i åtta sträckor, och planerar du att stanna en natt i Varberg - vad vore bättre än en övernattning hos oss? Stanna till och ta in havet, god mat och härlig stämning i viken. Eller varför inte ge dig själv två dagar hos oss och ägna en hel dag åt cykling i Åkulla bokskogar. Magiskt vackert både i vårgrönska och höstglöd.

Kattegattleden är Sveriges första nationella cykelled, invigd i juni 2015. Besök gärna Kattegattledens hemsida. Där finns massor av information, kartor och tips om utflyktsmål längs vägen.

bottom of page