top of page
varberg_centrum_restaurang.jpg

Varberg

Det är svårt att skriva om sin hemstad. Man blir så lätt partisk. Till och med onyanserad i värsta fall. Vi tar risken och konstaterar ödmjukt att Varberg nog är världens bästa stad.

 

Tillräckligt stor utan att bli opersonlig. Liten nog att göra alla avstånd korta. Omväxlande, färgstark och nära. Vi kan naturligtvis inte skriva allt som finns att skriva om Varberg här - det får andra göra. Här blandar vi stort och smått och ger dig några av alla  anledningar att komma till Varberg. Vill du ha ännu fler, och få ta del av våra personliga smultronställen, följ oss i sociala medier.

varberg_havet.jpg

Havet

Havet präglar Varberg. I allt. Oss. Kattegatts salt, stränderna, havsbaden och strandpromenaden. Det är inte ens tänkbart ett Varberg utan.

Smultronställena är hur många som helst. Rödskär, Getterön, nya Fästningsbadet, Ankaret, Subbe, Läjet. Kåsa och hamnen. Hur många har inte blivit förälskade både i och vid Rantzauklippan? 

ÅRET RUNT

Havet är makalöst alla årstider. Från ljusblått inbjudande till nästan svart om vintern. Har man en gång sett en obruten horisont måste man se den igen.

windsurfer_480.jpg

Surfing

Surfkulturen är påtaglig i Varberg. Entusiasterna är ute så snart det blåser. Vinter, snöglopp och minusgrader stoppar dem inte. Är vindarna rätt åker många både trettio och fyrtio mil över dagen för att surfa i Apelvikens vågor .

Naturligtvis skall du prova surfing när du är i Varberg.

Gekås

Nej, vi vet. Ullared ligger strikt räknat inte i Varberg utan i Falkenbergs kommun. Men vi är inte så noga med sådana där påhittade gränser.  Ullared och landets mest berömda lågprisvaruhus ligger faktiskt bara en dryg halvtimme bort med bil. Ett besök på Gekås är självklart. Men det behöver vi nog inte ens nämna.

VARBERGS

FÄSTNING

Har du någon gång varit i Varberg har du sett hur fästningen tornar upp sig precis vid hamnen. Den går liksom inte att missa. Den började byggas redan på 1200-talet som en borg på klippan och utökades som försvarsanläggning på 15- och 1600-talen.

 

Idag rymmer fästningen Hallands Kulturhistoriska Museum som varje år har ett antal olika evenemang och tillfälliga utställningar. Men naturligtvis är det kanske fortfarande Bockstensmannen som lockar mest; läskigt, spännande och fascinerande på samma gång.

Vi tycker att alla barnfamiljer skall ta sig till Medeltidsdagarna; ett färgsprakande skådespel i månadsskiftet mellan juni och juli. En mörkervandring i november är mäktig!

ÅKULLA
BOKSKOGAR

I gränstrakterna där kustlandskapets öppna åkrar övergår i inlandets skogar ligger de. Åkulla Bokskogar. Ett femtio kvadratkilometer stort naturområde. Magiskt. Stora vyer. Och tyvärr inte riktigt lika känt som stränder och torghandel bland Varbergs turister. Varbergsbor vet vad ni missar. Mängder av naturstigar och vandringsleder. Fyllda av historia och upplevelser. Vandra en bit på den medeltida "Via Regia" och ta vägen förbi Bockstens mosse, Klättra upp för Hiaklitten, stanna till på Öströö för fika eller åk längdskidor i några av södra landets bästa skidspår.

Åkulla Bokskogar är en naturupplevelse lite utöver det vanliga alla årets månader - men allra mäktigast är det nog om våren, några veckor i slutet av maj då allt kläs i ljusgröna boklöv efter vinterns karghet.

varberg_0565vbg_1200.jpg

Stadsliv

I Varberg lever fortfarande småstaden; torghandeln varje onsdag och lördag året runt är mäkta populär. Uteserveringarna fyller stadens gator och torg sommartid och i Societetsparken och hamnen händer nästan alltid något. Små personliga butiker, caféer och restauranger. Att strosa runt på stan och bara vara är en upplevelse i sig. 

bottom of page